Кошерні вина

Кошерне вино

Що таке кошерне вино?

Вино – один з найпопулярніших напоїв у світі з власною історією, яка простягається на тисячі років. Вино користувалось попитом у римлян та греків, а сьогодні його залюбки вживають сучасні українці. Довжелезна історія стала причиною виникнення різних понять, пов'язаних з вином й одним з таких є його кошерність.

Кошерне вино – мабуть, кожен чув цей вислів хоча б раз. Не дивлячись на свою вживаність, мало хто знає що саме мається на увазі під цією «кошерністю», а відтак, цей термін залишається незрозумілим. Та чи можна відповісти на питання «що таке кошерне вино?» простими словами?

Пляшка кошерного вина Eola Hills Pinot Noir
Eola Hills Pinot Noir

Що мається на увазі під кошерністю вина?

Почати варто з того, що кошерність – термін який пов'язаний з іудеями та законами кашруту. Кашрут – це настанови іудеїв, які безпосередньо торкаються питання правильних продуктів та методів їх приготування. Звісно, кашрут стосується не лише їжі, він також розповсюджується й на напої, а від так, саме кошерне вино є найпопулярнішим напоєм серед іудеїв.

Для того, щоб до кінця збагнути різницю між звичайним напоєм та кошерним вином необхідно дещо заглибитись в історію. Як вже згадувалося, вино користується попитом серед поціновувачів напоїв не одну сотню років, тож не дивно, що в історії вина присутні як визначні постаті, так і релігійні діячі. Тож як саме з'явилося кошерне вино, та чим воно відрізняється з поміж інших?

Історія появи кошерного вина

Основою для появи кошерних вин стала релігія. Кошерний, що в перекладі означає «придатний» – це їжа та напої які відповідають заповідям кашруту. Своєю чергою кашрут як і Тора за легендою був переданий Всевишнім у Синайській пустелі та відтоді став чимось на кшталт інструкції, яка підказує іудеям які продукти не зашкодять їх духовності.

Іудеї тисячоліттями передавали кашрут від батька до сина. Завдяки цьому сьогодні відповідно до кашруту живуть мільйони іудеїв по всьому світу, а виробники вин мають необхідність виготовляти крім звичайних ще й кошерні вина. Такі вина мають особливий метод приготування, виготовляються з певних сортів винограду а під час їх приготування повинен бути врахований цілий ряд вимог.

Однак, такий перелік правил не заважає виробникам вин зі всього світу пропонувати іудеям свої напої які чітко слідують всім правилам кашруту. Тож не дивно, що словосполучення «кошерне вино» зустрічається користувачам настільки часто.

Як вже згадувалось, процедура приготування кошерних вин має ряд особливостей, а для того, щоб вино дійсно стало кошерним – напій має бути приготований з чітким слідуванням усім правилам кашруту. Саме про них далі й піде мова.

Яке вино може називатися кошерним?
Кошерні напої

Чим кошерне вино відрізняється від звичайного

Керуючись кашрутом іудеї вживають виключно ті продукти, які дозволені заповідями та не здатні нашкодити їх духовності. Вино є одним з таких продуктів, однак, далеко не кожне вино можна назвати «придатним».

Для того, щоб вино стало кошерним під час його приготування мають бути враховані наступні вимоги:

  • Від збору ягід й до виготовлення самого вина важливо, щоб процесом займалися чоловіки євреї, які шанують суботу. Всі інші представники іудейського народу, як і інші, не мають права бути присутніми під час приготування кошерного вина або брати в цьому участь.
  • Вік лози, з якої збирається виноград для приготування вина повинен досягнути 4 років. До моменту поки лозі не виповнилося 4 роки всі плоди разом із гіллям зрізаються та ніде не використовуються.
  • Для того, щоб вино справді вважалося кошерним та не порушувало правила, сад, де вирощується виноград для вина повинен бути засаджений виключно виноградом. Додавання будь-яких інших інгредієнтів до напою може мати місце виключно за умови, що інгредієнти також є кошерними.
  • Виноградник, де збирають ягоди для приготування кошерного вина має відпочивати кожний сьомий рік. Таким чином, як тільки настає час збирати сьомий врожай – цього не відбувається. Крім релігійного пояснення цього рішення є також цілком наукове, адже таким чином протягом року земля набирається необхідних мікроелементів, щоб надалі бути родючою.
  • Обов'язковою необхідністю для кошерного вина є виливання 1% напою в землю. Ця традиція пояснюється тим, що таким чином іудеї вшановують традицію приносити пожертви до храму.
  • Пастеризація напоїв повинна бути проведена у тому випадку, якщо розливати й відкривати напій може людина яка не притримується кашруту. Таким чином, напій очищається, що дозволяє євреям поважаючим кашрут пити напій без наслідків для своєї духовності.

На перший погляд, перелічені вимоги можуть здаватися надто жорсткими, однак вони існують вже чимало століть, тож не дивно, що ці традиції поважаються у всьому світі.

Більшість користувачів напевно думає, що кошерні вина здебільшого виготовляються в Ізраїлі, однак це не так, насправді найбільшими постачальниками кошерних вин є США та Аргентина, за якими йдуть Італія, Франція та Німеччина.

Крім широкого спектру вимог до виготовлення кошерних вин, кашрут також надає класифікацію напоїв, в залежності від їх призначення. Цей аспект також варто врахувати якщо ви хочете притримуватися кашруту або плануєте скуштувати кошерне вино вперше.

З друзями за святковим столом
Яке свято без вина?

Класифікація кошерних вин

Кашрут вкрай детально описує всі методи приготування продуктів та перелік їжі, яку можуть вживати євреї, притримуючись заповідей. Крім методів приготування та заборон кашрут також має власну класифікацію вин, яка немає нічого спільного з іншими, адже в кашруті не має значення колір вина.

Відтак, перелік різновидів вин відповідно до кашруту виглядає наступним чином:

  • Кошерне вино – напій, виготовлений відповідно до всіх заповідей та рекомендацій
  • Кошерне для Песаха – вино, яке готують спеціально до великодня. Такий напій не повинен контактувати з хлібом, зерном або будь-якими іншими продуктами для приготування яких використовується тісто
  • Кошерне Ле-Меандрі – таке вино має статус суперкошерного та повинно чітко слідувати всім вимогам кашруту. Сертифікація такого напою проходить з максимальною жорсткістю, завдяки чому готовий напій може похизуватися неймовірним букетом смаку.
  • Мевушаль – цей напій, який був відкритий або до якого торкався той, хто не не притримується кашруту. Вина мевушаль, це напої які пройшли пастеризацію, тобто швидке нагрівання, смакові якості такого вина трохи нижчі ніж у звичного, однак, мевушаль є єдиним рішенням для іудеїв що притримуються кашруту, але не можуть гарантувати віросповідання або націю офіціанта, наприклад.

Як можна побачити, кошерність вина має відтінки, що впливають на смакові якості напою. Важливість дотримання всіх вимог кашруту робить кошерні вина доволі дорогим задоволенням, однак, саме це є однією з причин чому відомі виробники вин пропонують користувачам свої власні кошерні вина.

Підбиваючи підсумки

Стародавні традиції, такі як кашрут мають безпосередній вплив на наш світ. Завдяки їх існуванню у вас є змога самостійно скуштувати кошерне вино та по справжньому оцінити його смак. Однак, перед придбанням напою варто заздалегідь обрати той вид кошерного вина, який вам більше до вподоби.

Мевушаль – вино що пройшло пастеризацію, навряд чи вразить вас глибиною свого смаку. Однак, обравши класичне кошерне вино або придбавши кошерне Ле-Меандрі ви можете оцінити всю витонченість та особливість напою. Однак, варто врахувати що придбати кошерне вино можна далеко не усюди.

Завітавши до каталогу магазину ви можете обрати кошерне вино та вгамувати свою цікавість щодо його смакових особливостей, тож не зволікайте!

Гарантія якості Оригінальні Напої
ПІДТРИМКА 24/7 Консультації Кавіста
Безплатна доставка Замовлень від 1000 гривень
Вам вже є 18 років?